Så fungerar det

Elitauktion 2021 – Web-TV-livesändningen

Fredag 28 maj kl. 17:50 drar live-TV-sändningen igång på elitauktion2021.menhammaronlinesales.se. Sändningen från auktionssidan startar en halvtimme före utsatt tid. Utnyttja den tiden till att förvissa dig om att Din uppkoppling fungerar och att Du är inloggad om Du har för avsikt att bjuda på hästarna. Första utrop är ca 18:00.

Bakgrund

”En digital auktion så nära live som möjligt” löd uppdraget. Coronapandemin har förändrat världen på många sätt och hästauktioner är inte undantagna. Digitala auktioner har funnits i flera år men under den här speciella situationen vill vi försöka göra något nytt, bättre och roligare. Något som förhoppningsvis kan komma hela branschen till godo och som också kan öka intresset för hästauktioner.

Att bli budgivare

Att lägga bud på Elitauktion 2021 är något som ska vara smidigt och precis som på en vanlig auktion förenat med en viss nerv. Det är viktigt att Du anmäler dig här på sajten, gärna i god tid före auktionen. Endast näringsidkare får delta i auktionen som köpare. Konsument kan endast delta som säljare. En säker identifiering sker via nätet där svenska kunder kan använda bank-ID för identifiering. Utländska kunder identifierar sig via en sms-kod. Signeringen är kopplat till ett avtal mellan säljare och köpare. Läs auktionsvillkoren! Efter identifieringen så skapar Du ett eget lösenord. Det lösenordet är nu kopplat till Din identifiering och Ditt godkännande av auktionsavtalet vid budgivning. Lösenordet skall vara minst 10 tecken långt.

Bli budgivare

 

Att bjuda på en häst

Endast registrerade och godkända budgivare kan lägga bud på hästarna. Elitauktion 2021 öppnar för förhandsbud från söndag den 23 Maj klockan 08.00. Du har möjlighet att lägga ett max bud som kommer att registreras i budgivningssystemet och automatiskt öka Dina bud enligt budgivningsintervallet tills Ditt max bud är nådd. Budgivningarna som sker live under TV-sändningen med start 17.00 fredag 28 maj startar från det senaste lagda förhandsbudet. Alla budgivningar sker anonymt. Är Du den första som lägger ett bud på häst nummer 1 så kommer Du att bli ”Budgivare 1”, men bara för den hästen. Är Du den sjunde som lägger ett bud på häst nummer 2 så blir Du ”Budgivare 7” på den hästen. Efter varje avslut görs köparen officiell.

Hästarna säljs en i taget med ett tydligt avslutsförfarande. Auktionsförrättaren avvaktar till dess att buden stannar av och istället för att räkna upp ”första, andra, tredje” och sen slå en klubba kommer han att sätta igång en nedräkningsklocka som räknar ned 15 sekunder. Kommer det ett nytt bud inom de 15 sekunderna startar nedräkningen om automatiskt från 15 sekunder och fortsätter göra så till att inga nya bud kommer in under nedräkningen. Den som har högst bud när nedräkningen är 0 och den digitala klubban faller har vunnit budgivningen. Tänk på att det kan vara någon sekunds fördröjning i live-tv-sändningen varför det är klockan på hemsidan som gäller.

Köparen debiteras köpeskillingen och ytterligare 5% av köpeskillingen i inropscourtage därefter adderas moms. Inropscourtaget tillfaller Trottex. Ingen provision debiteras säljaren på klubbad försäljningssumma. Vid återrop tillkommer en återropsprovision om 10 % för den del av återropsbeloppet exkl moms som överstiger 300 000 SEK. Om du under livesändningen vill titta på kommande hästar i auktionen så öppnas de sidorna i en ny flik i webbläsaren. Aktuell auktion och livesändningen sker alltid på startsidan, dvs ‘Hem’.

Budintervall

Utropspriset på samtliga hästar är 50 000 kronor. Upp till och med 250 000 kronor är intervallet 10 000 kronor per bud. Därefter ökar intervallet till 25 000 kronor. Du kan öka budet med flera intervaller om Du klickar flera gånger innan du godkänner Ditt bud.

Förhandsbesiktning av auktionshästarna

Det blir en visning på Solvalla den 23 maj för den som är intresserad av att köpa häst. Föranmälan krävs och det finns endast ett begränsat antal platser. Vi måste alla hjälpas åt att ta ansvar genom att endast de som behöver vara på plats är det. Stallbacken är en arbetsplats. Stallbacksrestaurangen The Onion har öppet för lunchservering under visningsdagen. Anmälan görs, med namn på samtliga som skall delta, via mail till [email protected] senast fredag 21 maj.

Eventuell export av inköpt häst

Exportavgift tillkommer för utländska köpare som väljer att exportera hästen. Exportavgiften betalas till Svensk Travsport. För utländsk köpare vilken tar hästen ut ur Sverige inom en månad från auktionsdatum och vilken har meddelat till Trottex att hästen skall exporteras, återbetalas momsen när utförselbeviset kommit Trottex tillhanda, under förutsättning att utförselbeviset kommit Trottex tillhanda senast 30 dagar efter auktionsdatum och under förutsättning att lagen tillåter momsfri export

Logga in

Du måste vara registrerad som budgivare för att få lägga ett bud

Har du inget konto kan du ansöka om att bli budgivare. 
Har du redan ett konto måste du logga in först.